fbpx

En miljard per år till förlossningsvården

 In Okategoriserade, Startsidan, Uncategorized

Den befintliga satsningen på förlossningsvården utökas med en miljard kronor per år i en femårig satsning, 2018–2022.
Tillskottet ska framför allt användas till att förstärka personaltätheten och förbättra arbetsmiljön inom förlossningsvården, för att på så sätt ge en tryggare vård för blivande föräldrar. Pengarna får också användas för insatser inom neonatalvården. Idag anger en majoritet av arbetsgivarna inom förlossningsvården att de har rekryteringsproblem. Insatser för att få fler att vilja arbeta inom förlossningsvården är därför viktiga.

Under året har det också rapporterats om problem med bl.a. platsbrist inom neonatalvården, som lett till att för tidigt födda barn har fått åka till Finland för att kunna få vård.
– Idag är många oroliga för om vården ska finnas där när man får barn. Därför är jag extra nöjd med att vi satsar rejält på förlossningsvården, och att en del av satsningen blir på neonatalvården. Vi investerar för att stärka vårt gemensamma samhällsbygge och göra vården bättre säger socialminister Annika Strandhäll.

Satsningen sker som ett tillskott till den befintliga satsningen på 400 miljoner kronor per år som planeras pågå till och med 2019. I vårändringsbudgeten för 2017 sköts ytterligare 500 miljoner kronor till, som fördelas under 2017 och 2018. Regeringen har en överenskommelse med Sveriges Kommuner och Landsting som reglerar satsningen, och fokus är på kompetensförsörjningen och bemanningen inom förlossningsvården.

I tidigare budgetpropositioner har också en satsning gjorts på att bygga ut barnmorskeutbildningen.
Satsningen är en del i den budgetöverenskommelse som regeringen har slutit med Vänsterpartiet.

Kontakt:
Karin Boman Röding
Pressekreterare hos Annika Strandhäll
076-116 65 62
karin.boman.roding@regeringskansliet.se

En miljard per år till förlossningsvården

Klicka för att komma åt b5a00f8fe43fba59.pdf

Recent Posts
0
%d bloggare gillar detta: