fbpx

Spädbarnsfondens Minnespåsar

Spädbarnsfonden arbetar för att alla föräldrar ska få samma möjlighet till stöd och information när värsta har hänt. Därför finns minnespåsen. Det är en enkel vit tygpåse som innehåller informationsmaterial som kan underlätta för vården att ge föräldrar ett bra bemötande. Minnespåsarna innehåller information och produkter som kan hjälpa föräldrar att samla minnen av sin alltför korta tid tillsammans med sitt barn.

Spädbarnsfonden jobbar för att det i framtiden ska finnas minnespåsar på alla sjukhus att dela ut till föräldrar som mist sitt barn.

Stöd vår insamling för att finansiera minnespåsar till nydrabbade föräldrar genom att  Swisha en gåva och märk den ”minnespåsar” till SWISHnr: 900-2122. Eller till vårt  90-konto BG: 900-212 2.

minnespse-20200426-2-sm

Minnespåsens innehåll:

  • Foldern ”Om att förlora ett barn”
  • Foldern ”Om Spädbarnsfonden”
  • Nalle eller handgjord elefant (Att skicka med sitt barn, eller ta med hem som minne, efter att den ha legat nära sitt barn)
  • Avtryckset för fot och hand, med hjälp av osynligt bläck.
  • Älskadebarnkortet
  • En checklista i kort form med flera ”Tänk på att” i syfte att samla minnen
  • Spädbarnsfondens Magasin

Vår folder ”Till dig som mist ditt barn” är översatt till flera andra språk, du hittar dem här>>

Du kan även köpa Spädbarnsfondens tygpåse i vår webbutik. På så sätt visar du inte bara ditt stöd föreningen, utan varje tygpåse vi säljer bidrar till en och en halv minnespåse.

 

Mer om Spädbarnsfondens Minnespåsar

Varför har Spädbarnsfonden tagit fram minnespåsarna? 

Vi önskar att alla föräldrar som förlorat ett litet barn, skall få samma information oberoende av var man bor i landet. I dag skiljers sig rutiner och informationsmateriel åt från avdelning till avdelning och från sjukhus till sjukhus. Vidare syftar påsen till att ge stöd till  föräldrarna i initialskedet av sorgbearbetningen. Att bevara minnen från den korta tid som föräldrar och barn får tillsammans är mycket värdefullt för föräldrar och andra anhöriga i sorgeprocessen.

 Varför har vi valt just detta innehåll? 

Innehållet och informationen är vald efter samlade erfarenheter från våra medlemmar. Vi har valt att samla all information i en tygpåse, så att allt finns tillgängligt på ett ställe. Det är svårt att tillgodogöra sig skriftlig och muntlig information i början av en akut sorgreaktion. Med allt samlat och som en gåva kan drabbade familjer tillgodogöra sig informationen i lugn och ro i sin egen takt. Minnespåsarna lämnas till förlossningar, neonatalavdelningar, barnakuter, kvinnokliniker och till kuratorer. Innehållet är utformat för att passa dessa olika målgrupper och mottagare.

Minnespåsarna har fortsatt god respons

Efterfrågan från sjukhusens sida är stort och vi vill gärna kunna fortsätta distribuera minnespåsarna så att de finns på alla avdelningar i Sverige som behöver dem. Vi distribuerar ca 10 minnespåsar till varje avdelning. Med nuvarande höga dödstal drabbas ca 1000 föräldrar årligen.

Minnespåsarna engagerar

I januari 2017 blev vi kontaktade av Anna Dalmo, som själv förlorat ett barn. Tillsammans med en vän, Jeanette Jelenius har de skapat ett forum på Facebook ”Elefanter för Änglabarn” , en grupp som växer i antal hela tiden. De virkar, stickar eller syr små elefanter som numera ingår i våra Minnespåsar. Ett litet kort är knutet runt elefantens svans som säger:

Denna lilla elefant är ett bevis på att ni inte är
ensamma. För det finns många andra föräldrar där
ute som saknar sina små lika mycket som ni gör just
nu. Ett barn som de längtat så otroligt mycket efter
och älskat från första stund. Håll elefanten nära,
ge den till ditt barn eller behåll den som minne.

 

Vill du också hjälpa till att tillverka elefanter? Kontakta gruppen, eller stöd Spädbarnsfonden genom att köpa de fina elefanterna av Dahpni Landgren. Du finner Daphni i Elefanter för Änglabarngruppen. Daphnis Solvändainsamling

0
%d bloggare gillar detta: