fbpx

Arrangera Wave of light

Rosa och blå moln i vattenfärg.

”Wave of light” är en global ljusmanifestation som hålls varje år den 15 oktober på den internationella minnesdagen för barn som dött under graviditeten eller i spädbarnsdöd.  

Ljusmanifestationen ”Wave of light”  kan göras enskilt eller tillsammans med andra, hemma eller offentligt. Spädbarnsfonden uppmuntrar både små och stora ljusmanifestationer och det finns stöd att få för den som vill göra ett större event.

Praktiska tips för en offentlig ljusmanifestation

Wave of light genomförs varje år den 15 oktober och alltid mellan 19.00 och 20.00. Manifestationen kan utformas på många olika sätt. Den kan vara en liten samling för några få inbjudna. Den kan vara en bild på ett tänt ljus i ditt eget fönster som du delar i sociala medier eller bestå av marschaller som får lysa upp ett torg. Wave of light kan också vara en stor manifestation med tal, musik och aktiviteter.

Nedan listar vi allt upptänkligt som du behöva tänka på innan du bestämmer dig för din variant. Listan är framtagen av Wave of light Sverige.

Kontakta alltid Spädbarnsfonden så att vi känner till arrangemanget och kan hjälpa till att sprida budskapet i våra kanaler och kan hjälpa till med information om Spädbarnsfonden. Våra lokala distriktsamordnare eller aktiva kan eventuellt hjälpa till på plats.

Skriv till info@spadbarnsfonden.se

Vill ni ha en intim minnesstund så kan en lokal fungera att samlas och tända ljus utanför eller egna värmeljus inomhus.

Vill ni göra ett lite större event och också uppmärksamma att barn dör under graviditet och spädbarnstiden så välj en plats där det passerar människor även kvällstid. Det kan vara ett torg, en park, utanför köpcentra eller liknande.

För att få genomföra samlingar  på offentlig plats krävs tillstånd. Det ansöker du om hos polisen. Klicka här för att ansöka om tillstånd för allmän sammankomst. >>

Sök i tid. Normal tid för handläggning är upp till 2 veckor, ibland betydligt längre.
Betala direkt. Det handläggs inte före betalning. (320 kr)
Beskriv noggrant. Ju tydligare ansökan, desto snabbare handläggning.

 • Beskriv vad ni ska göra och hur många som beräknas komma.
 • Uppge hur lång tid ni behöver inklusive förberedelser och efterarbete.
 • Bifoga karta på plats och var ljus, ljud och eventuell paviljong ska stå. (Levande ljus får inte stå nära brandfarliga saker som bänkar och träd. Ljusarrangemang får inte blända eller störa eventuell biltrafik.)
 • Uppge om ni ska spela musik
 • Arrangörer måste ha reflexvästar eller något som visar tydligt vem som är ansvarig.
 • Ska man låna elskåp av energibolaget, ska det noteras.
 • Gör reklam på sociala medier.
 • Skriv ut affischer och sätt upp. Alla har inte sociala medier.
 • Kontakta lokalpressen. Spädbarnsfonden kan stötta i detta.

Låna högtalare och mikrofon så att medverkande hörs. Gärna med bluetooth-funktion för att spela musiklista. Skarvsladdar måste tåla väta och kyla.

Kontakta Ditt elbolag för att få tillgång till elskåp som kan behövas. Du får då komma dit och hämta/lämna nyckel. Vissa elskåp kostar pengar att låna, andra är gratis.

Marschaller/Gravljus

Fundera på hur många som behövs, om de ska köpas in via insamling eller sponsring eller om besökande ska ta med själva.

Det tar tid att tända

För ett större arrangemang är en stormtändare/gaständare bättre. Det tar lång tid att tända alla ljus. För oss tar det minst en timme att tända 70 marschaller/gravljus med 4-5 som tänder samtidigt. Ha med något att släcka med, tänk på att inte spilla ut stearin då Du blåser ut/släcker. Låt dem svalna innan Du samlar in dem.

Ljuslingor och andra ljussättningar

Ljussättningar i rosa-blå-lila kan användas för att uppmärksamma dagen. Om ni vill göra en mer avancerad ljussättning bör ni kontakta ljustekniker och göra en kalkyl. Ljus är oftast den största kostnaden.
Ibland kan någon ställa upp idéellt mot reklam i utbyte. Det kanske går att söka sponsring, eller att vända sig till en skola som utbildar ljus och ljudtekniker.

Kom ihåg

 • Skarvsladdar måste tåla väta och kyla.
 • Ljus och andra störande saker får inte stå på en väg för synskadade. Kolla av torg och liknande om de har speciella vägar för synskadade.
 • Kontakta Ditt elbolag för att få tillgång till elskåp som kan behövas. Du får då komma dit och hämta/lämna nyckel. Vissa elskåp kostar pengar att låna, andra är gratis.

Det blir rätt kyligt att stå ute i en timme för besökande, ännu mer för Er som arrangerar och är ute längre tid. Något varmt att dricka och något att tugga på är gott för alla, speciellt barnen.

Bestäm vem som ska föra fika, ordna ett bord och duka upp/fylla på.
Fundera på om det ska vara självservering eller om bemannat och om det ska kosta något, vara gratis eller om ni vill samla in till Spädbarnsfonden.

Spädbarnsfonden kan hjälpa med Swishnummer.

Tal och berättelser

Om det finns mic och högtalare på plats kan några hålla tal, berätta om vad manifestationen står för och några kan dela berättelser. Ge gärna utrymme för både barn och vuxna.

Musik eller live-framträdande

Musikskolor och lokala körer kan ställa upp vid förfrågan.
Akustisk ljud är ett bra alternativ vid intimare Wave of light-manifestion.
Chathrine Eriksson har skapat en lista på Spotify som spelas på Wave of light Borlänge varje år. Det går bra att låna den eller ta inspiration.
Lyssna på Wave of light-listan här >>

Synliggöra barnen vi saknar och skapa uppmärksamhet

 • Ljusträd i mdf

I Borlänge har Wave of light-arrangörerna tillverkat ett stort ljusträd i mdf med små klädnypor på. Under manifestationen finns pappershjärtan i olika färger och pennor så att besökande kan skriva sina barns namn eller en hälsning och fästa på trädet.

 • Samla namnlappar i en korg

Ta en stor korg, en dekorerad brevlåda eller en stor ram och låt besökare skrivna barnens namn eller hälsningar.

 • Bildspel

Om ni har en storskärm kan ett bildspel visas.

 • Tom barnstol

En tom barnmatstol med en fastknuten ballong kan placeras på scenen.

 • 700 pasta farfalle

En skål med pasta farfalle sprayade i rosa och blå med en liten skylt om att ca 700 barn dör i Späd ålder varje år i Sverige kan vara ett sätt att synliggöra barnen som saknas och skapa uppmärksamhet kring frågan.  En del samlar nappar, sockor eller t ex babybodys att hänga upp. Det finns många idéer och alla kan hitta sin nisch för sitt Wave of light.

Ta med första förbandslåda, brandsläckare, tändare (flera stycken), vatten, pennor, papper, sax, tejp, häftpistol, filtar, engångsmuggar för varm dryck, sked, kakor, servetter, sopsäckar.

Om Wave of light Sverige

Två kvinnor.
Chathrine Eriksson och Monica Bodin.

För mig personligen betyder det att min dotter får lysa här. Annars är hon osynlig.
Chathrine Eriksson

Wave of light introducerades i Sverige hösten 2018 på initiativ av Chathrine Eriksson, som förlorade sin dotter Jasmine 2014, och hennes vän Monica Bodin. Tillsammans med Spädbarnsfonden i Dalarna har manifestationen sedan dess genomförts varje år i Borlänge. Wave of light arrangeras numer på flera platser i landet.

”Wave of light” kommer ursprungligen från USA och den första manifestionen hölls 15 oktober, 2006. Dödfödsel och spädbarnsdöd uppmärksammas särskilt under oktober månad sedan 1988 då den tidigare presidenten Ronald Reagan som själv förlorat barn utnämnde månaden till National Pregnancy and Infant Loss Awareness Month.

Gå med i Facebook-gruppen för Wave of light.

0