fbpx

Wave of light – ljusmanifestation

Wave of light Wave of light är en global ljusmanifestation och äger rum den 15 oktober kl 19.00 i alla tidzoner över hela världen. Under 24 timmar går en våg av ljus runt jorden till minne av våra barn som fattas oss.

Det går att rädda fler liv

I Sverige dog 324 barn i magen och ytterligare 229 dog under sitt första levnadsår förra året. Wave of light är en minnesstund och en manifestation som riktar strålkastaren på det faktum att så många barn dör under graviditet, förlossning och sitt första levnadsår. 

Det är 553 barn som lämnar sina föräldrar, syskon och anhöriga med en bottenlös och livslång sorg. Forskarna är övertygade – fler barn kan födas levande och överleva det första året. Men mer kunskap behövs. Hur kan vi acceptera att vi inte säkert vet svaret på varför friska barn dör i magen och under sitt första levnadsår?

Information om Wave of light 2024 kommer att publiceras här.

Fler sätt att delta i Wave of Light

 • Tänd ett ljus
  Klockan 19:00 lokal tid den 15 oktober, tänd ett ljus och placera det i ett fönster eller på en synlig plats.
 • Dela din berättelse
  Om du har upplevt förlust av graviditet eller spädbarn, överväg att dela din berättelse för att erbjuda tröst och stöd till andra som kan gå igenom en liknande upplevelse.
 • Erbjud ett lyssnande öra
  Var där för vänner eller nära och kära som mist ett barn och låt dem veta att du finns där för att lyssna.
 • Bär rosa och blått
  Bär rosa och blå kläder denna dag som symbol för förlusten av graviditet och spädbarn.

Om Wave of light

Två kvinnor.

För mig personligen betyder det att min dotter får lysa här.  Annars är hon osynlig.
Chathrine Eriksson

Wave of light introducerades i Sverige hösten 2018 på initiativ av Chathrine Eriksson, som förlorade sin dotter Jasmine 2014, och hennes vän Monica Bodin. Tillsammans med Spädbarnsfonden i Dalarna och flera lokala sponsorer har manifestationen sedan dess genomförts varje år i Borlänge.

Ursprungligen kommer Wave of light från USA och den första manifestationen hölls 15 oktober, 2006. Dödfödsel och spädbarnsdöd uppmärksammas särskilt under oktober månad sedan 1988 då den tidigare presidenten Ronald Reagan som själv förlorat barn utnämnde månaden till National Pregnancy and Infant Loss Awareness Month. Föräldrar och förespråkare samlades för att öka medvetenheten om den emotionella och ofta tysta resan som följer på förlusten av en graviditet och spädbarn.

Idag uppmärksammas Wave of Light globalt av enskilda och organisationer över hela världen, som samlas för att minnas och stödja dem som har upplevt förlusten av ett barn och föra upp förlust av en graviditet och spädbarnsdöd på agendan.

0