fbpx

Svepefiltar och bårtäcken till de minsta

Tvättade svepefiltar hänger på tork. Foto: Birgitta Nordström

Har du frågor om projektet eller vill du dela med dig av vad textil betytt för dig som förälder som mist ett barn, eller för dig som vårdpersonal när ett litet barn dött?

Skriv till oss: kommunikation@spadbarnsfonden.se

I den här bloggen delar textilkonstnären och doktoranden Birgitta Nordström med sig av sina tankar om sin vävning inför döden och om mötet mellan tyg och människa.
Birgitta har formgett svepefiltar som ingått i en forskningsstudie på sjukhus för att användas när små barn dör. Under 2023 handväver hon på uppdrag av Spädbarnsfonden bårtäcken till de minsta kistorna. När täckena är klara kommer de att kunna lånas av Spädbarnsfonden.

Tillsammans med Birgitta Nordström verkar Spädbarnsfonden även för att starta en produktion av svepefiltar med målet att de ska finnas tillgängliga på alla Sveriges sjukhus.

Blogginlägg

Filtar som handen minns

Jag minns den skotskrutiga utflyktsfilten i baksätet på pappas bil. En Ford byttes mot en Saab men filten förblev densamma och följde till den nya bilens baksäte. Det är bra att ha en filt [...]

Tåligt och ömtåligt

Jag köpte silke på vävmässan i höstas. Det var min enda klara tanke inför uppdraget att väva bårtäcken till de minsta. Längtan efter att väva i silke handlade om lystern, om det mjuka och [...]

page 1 of 3

Foto: Magdalena Wernefeldt

Birgitta väver ett bårtäcke till de minsta kistorna

Textilkonstnären Birgitta Nordström formger och väver svepefiltar som används när ett litet barn dör. På uppdrag av Spädbarnsfonden kommer hon även att skapa bårtäcken till de minsta kistorna. I en blogg på Spädbarnsfondens webb delar hon med sig av den vävande processen.

Läs mer

0