fbpx

Fyra forskningsprojekt får medel ur forskningsfonden

 In Blekinge, Dalarna, Forskning, Forskningsnämnden, Gävleborg, Gotland, Halland, Jämtland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg, Norrbotten, Okategoriserade, Örebro, Östergötland, Skåne, Södermanland, Startsidan, Stockholm, stödsida, Svepefiltar och bårtäcken till de minsta, Uncategorized, Uppsala, Värmland, Västerbotten, Västernorrland, Västmanland, Västra Götaland

Årets mottagare av forskningsmedel från Spädbarnsfondens forskningsfond har utsetts. I år delar fonden ut totalt 500 000 kronor. 

Antalet ansökningar till Spädbarnsfondens forskningsfond har kraftigt ökat de senaste åren, endast ett fåtal ansökningar kom in 2016 till skillnad från toppnoteringen 2021, då 25 forskningsprojekt ansökte om medel. I år inkom totalt 24 ansökningar.

Forskningsnämndens ledamöter gallrar i en första vända bort de ansökningar som inte ligger i linje med med fondens syfte. I en andra bedömning tittar nämnden på vetenskaplighet, genomförbarhet, sökandes meriter och nytänkande. Därefter rekommenderar nämnden kandidater till Spädbarnsfondens styrelse som fattar det slutgiltiga beslutet.

– Vi är otroligt tacksamma för nämndens ideella arbete med att gå igenom, läsa och bedöma samtliga ansökningar som kommit in, säger Dina Zuko, forskningsansvarig i Spädbarnsfondens styrelse.

Den forskning som fonden stödjer utgör en viktig länk mellan forskare och allmänhet.

– Det behövs fortfarande mer forskning kring de frågor som Spädbarnsfonden driver. Nya forskningsrön kan därför bidra med ny viktig kunskap. Betydelsen av denna forskning har flera dimensioner: den är viktig för forskare, sjukhuspersonal, drabbade föräldrar och deras anhöriga, säger Ylva Odenbring, suppleant i Spädbarnsfondens styrelse med särskilt ansvar för forskningsfonden.

De fyra projekt som tilldelas forskningsmedel i år är:

Sara Wallhed Finn, Pharmacological treatment for alcohol use disorders in and after pregnancy 100 000 kr

Matilda Larsson, Biomechanical evidence for safer vacuum-assisted delivery 200 000 kr

Ida Lagerström, Kort- och långtidsprognos för barn med svår syrebrist och låg Apgar-poäng vid födseln – är prognosen bättre än vi tidigare trott? 100 000 kr

Malin Edqvist, Födsel en intervention för att förbättra det ofödda barnets säkerhet i svensk förlossningsvård
100 000 kr

Spädbarnsfonden utlyser medel en gång per år till forskning som syftar till att förbättra kunskapsläget omkring perinatal död och spädbarnsdödlighet, att bidra till minskning av perinatal död och spädbarnsdödlighet och att förbättra vård och bemötande av familjer som förlorat ett litet barn. Forskningsfonden bildades 1999.

Mer information och kontakt:
Dina Zuko, dina.zuko@spadbarnsfonden.se

Recent Posts
0
kvinna kramar en katt
%d bloggare gillar detta: