fbpx

Föräldrar som har förlorat spädbarn berättar i ny podd

 In Startsidan, Uncategorized

En podd med föräldrars berättelser om hur det kan vara att förlora ett litet barn lanseras nu i maj av Spädbarnsfondens Stockholmsdistrikt.
– Vi hoppas att podden kan bli ett stöd för andra som har drabbats, säger Caroline Berg som har producerat den.

Elin fick komplikationer under graviditeten med dottern Stella men kom hem från förlossningen med en frisk flicka. Några veckor senare, lite efter ett nattamningspass som kändes alldeles som vanligt, hittade hon henne livlös i babysängen.

Hon är en av de föräldrar som berättar i Spädbarnsfondens podd ”Att förlora ett litet barn”.

Det är en pilotsatsning med tre avsnitt.
– Att förmedla föräldraberättelser till andra drabbade föräldrar i en podd är något som vi i Spädbarnsfonden har talat om i flera år, berättar Emelie Simmons som är ordförande. Nu har vårt Stockholmsdistrikt gjort de första avsnitten. Vi tror att berättelserna också kan vara till hjälp för omgivningen och för människor som arbetar i kyrkan och vården.

Caroline Berg kom i kontakt med Spädbarnsfonden när hon var med i en samtalsgrupp för föräldrar som har mist ett litet barn. Med sin tidigare erfarenhet av att arbeta med flera poddar klev hon in i projektet som poddens producent.
– Min sambo Gustav är en av programledarna i podden, berättar hon. I första avsnittet berättar han om vår dotter Stella som vi förlorade sent i graviditeten. Vi hoppas att podden kan bli ett stöd för andra som har drabbats och att de genom berättelserna kan få känna att de inte är ensamma i sorgen.

Gustav berättar och intervjuar tillsammans med Kajsa Larsson, som har förlorat dottern AnnaLina och som är en av Spädbarnsfondens samtalsledare i föräldragrupperna.

Kompositören och musikern Helena Andersson Bromander, som för drygt tio år sedan gjorde musiken till Magdalena Wernefeldts ”Har hjärtat slutat slå?”, har gjort vinjettmusiken.

De tre pilotavsnitten av podden ”Att förlora ett litet barn” finns på de vanliga poddplattformarna, och tanken är att alla som är intresserade av livsfrågor kan lyssna.

Länk till podden

FAKTA OM PODDEN OCH SPÄDBARNFONDEN

”Att förlora ett litet barn” är en podcast av Spädbarnsfonden där vi får lyssna till olika föräldraberättelser om att mista barn i magen och under barnets första levnadsår. I poddavsitten delar föräldrar med sig av sina berättelser om hur det är att mista ett litet barn, hur sorgen ser ut och hur livet på ett ögonblick förändras, från möte till avsked. Vi hoppas att våra berättelser kan ge stöd till andra som mist barn men även skapa en förståelse för hur det är att förlora ett litet barn. Vi får ofta förfrågningar av vården om att berätta våra föräldraberättelser för att de ska kunna ge ett bra stöd.

Producent: Caroline Berg

Musik: Helena Andersson Bromander

Spädbarnsfonden är en ideell organisation som ger stöd till föräldrar och familjer som mist spädbarn. Vi verkar också genom forskning och informationsspridning för att minska antalet barn som dör. Vår vision är att inget spädbarn ska dö av förhållanden som kan upptäckas och där medicinsk kunskap för åtgärd finns tillgänglig.

 

Pressbilder

Kajsa och Gustav foto Caroline Berg

Elin foto Caroline Berg

Amanda foto Caroline Berg

Omslagsbild podden

 

För ytterligare information och för intervjuförfrågningar, skriv till kommunikation@spadbarnsfonden.se

Recent Posts
0
%d bloggare gillar detta: