Minnespåsarna

Spädbarnsfonden arbetar för att alla föräldrar ska få samma möjlighet till stöd och information när det fruktansvärda har inträffat. Därför finns minnespåsen, som vi skickar gratis till sjukhus i hela landet.

Minnespåsen är en enkel vit tygpåse som innehåller informationsmaterial som kan underlätta för vården att ge föräldrar ett bra bemötande. Den innehåller också information och produkter som kan hjälpa föräldrar att samla minnen av sin alltför korta tid tillsammans med sitt barn.

Spädbarnsfonden jobbar för att det i framtiden ska finnas minnespåsar på alla sjukhus att dela ut till föräldrar som mist sitt barn.


Min-20nespåsens innehåll:
– Foldern “Till dig som mist barn”
– Foldern “Om Spädbarnsfonden”
– Två nallar eller två handgjorda mjukiselefanter (en föräldraelefant, som kan följa med hem, och en barnelefant, som kan följa med barnet)
– Avtryckset för fot och hand, med hjälp av osynligt bläck.
– En checklista i kort form med flera “Tänk på att” i syfte att samla minnen
– Spädbarnsfondens Magasin

Nu har vi även ett komplement till minnespåsarna som finnas nedladdningsbart på hemsidan.
Det är vår folder “Till dig som mist ditt barn”  översatt till bla. engelska, sorani och flera andra språk. 

Mer om Spädbarnsfondens Minnespåsar

Varför har Spädbarnsfonden tagit fram minnespåsarna? 

Vi vill att alla föräldrar som förlorat ett litet barn, ska få samma information, oberoende av var i landet de bor. I dag skiljer sig rutiner och informationsmaterial tyvärr åt från avdelning till avdelning och från sjukhus till sjukhus.
Minnespåsen har också som syfte att ge föräldrarna stöd i initialskedet av sorgebearbetningen och påminna dem om att bevara minnen. För just att bevara de få minnen som finns, från den väldigt korta tid de får tillsammans med barnet, är mycket värdefullt i sorgeprocessen, både för dem och för de anhöriga.

 Varför har vi valt just detta innehåll? 

Minnespåsarnas innehåll och information har satts samman utifrån samlade erfarenheter och önskemål från våra medlemmar. Vi har valt att samla all information i en tygpåse, så att allt finns tillgängligt på ett ställe. Det är svårt att tillgodogöra sig information, både skriftlig och muntlig, i början av en akut sorgereaktion. Med allt samlat, och som en gåva, kan drabbade familjer ta in informationen i lugn och ro – i sin egen takt.
Våra Minnespåsar skickas eller lämnas till förlossningar, neonatalavdelningar, barnakuter, kvinnokliniker, kuratorer och sjukhuskyrkor. Innehållet är utformat för att passa alla dessa olika målgrupper och mottagare.

Minnespåsarna har fortsatt god respons

Efterfrågan från sjukhusens sida är stort och vi vill gärna kunna fortsätta distribuera minnespåsarna så att de finns på alla avdelningar i Sverige som behöver dem. Vi distribuerar ca 10 minnespåsar till varje avdelning. Med nuvarande höga dödstal drabbas ca 1000 föräldrar årligen.

Minnespåsarna engagerar

I januari 2017 blev vi kontaktade av Anna Dalmo, som själv förlorat ett barn. Tillsammans med en vän, Jeanette Jelenius, har de skapat ett forum på Facebook:  ”Elefanter för Änglabarn” , en grupp som växer i antal hela tiden. Medlemmarna virkar, stickar eller syr små elefanter som numera ingår i våra Minnespåsar tillsammans med ett litet kort som säger:

 

“Denna lilla elefant är ett bevis på att ni inte är
ensamma. För det finns många andra föräldrar där
ute som saknar sina små lika mycket som ni gör just
nu. Ett barn som de längtat så otroligt mycket efter
och älskat från första stund. Håll elefanten nära,
ge den till ditt barn eller behåll den som minne.”

Kontakta oss

Skicka oss gärna ett e-mail så svarar vi så fort vi kan! Varma hälsningar Spädbarnsfonden

Not readable? Change text.
0

Start typing and press Enter to search