fbpx

Antalet barn som dör i magen minskar

 In Startsidan

Fler förlossningar sätts igång och antalet barn som dör i magen minskar. Det visar Graviditetsregistrets årsrapport för 2021. Idag inleds den årliga veckan för att uppmärksamma spädbarnsdöd.

– Att vi om och om igen berättat om våra barn som dött är det som mest av allt lett till ökad medvetenhet om att små barn kan dö i magen och att vi kan göra något åt det, säger Malin Asp, läkare och tidigare ordförande för Spädbarnsfonden.

Spädbarnsfonden har länge arbetat för att uppmärksamma att allt för många spädbarn dör i Sverige varje år och att dödstalen kan sänkas. En insats som kan bidra till att fler barn föds levande är igångsättning, så kallad induktion.

De flesta förlossningsenheter i Sverige har tidigare väntat med att sätta igång en förlossning till 42 fullgångna veckor om graviditeten varit okomplicerad. Under 2021 kom rekommendationen att erbjuda induktion vid graviditetsvecka 41+0. Det har lett till ungefär 3000 fler igångsättningar i graviditetsvecka 41 per år.

Nu visar Graviditetsregisterets statistik https://www.medscinet.com/gr/default.aspx att andelen barn som dör i magen minskar, från 3,7 barn per 1000 födda under perioden 2016-2018 till 3,2 barn per 1000 under åren 2019-2021.

Idag inleds den årliga veckan för att uppmärksamma spädbarnsdöd. Spädbarnsfonden fortsätter att driva på för att varje graviditet där ett barn dör i magen noggrant ska utredas, för likvärdig vård oavsett i var i landet du bor och för att vården snabbare ska agera när gravida kvinnor uppmärksammar förändrade fosterrörelser.

– Det är bra att fler har följt de nationella rekommendationerna om induktion, säger Malin Asp.
– Men alla regioner kan bli bättre och det går att få ner dödstalen ännu mer.

Graviditetsregistret är en sammanslagning av kvalitetsregistren för mödrahälsovård fosterdiagnostik och förlossningsvård. Registret för mödrahälsovård har funnits sedan 1999 och registret för fosterdiagnostik sedan 2010.

Presskontakt: Emelie Simmons, ordförande 0709/699538
emelie.simmons@spadbarnsfonden.se

Recent Posts
0
Två kvinnor.
%d bloggare gillar detta: