fbpx

“Att Spädbarnsfonden finns är en trygghet för både vården och föräldrar som mister barn”

 In Startsidan

Ann Larsson, Spädbarnsfondens stödsamordnare och sjukhuskontakt, möter ett stort antal människor som arbetar i vården. Att nå ut med information om betydelsen av Minnespåsen och att Spädbarnsfonden finns för föräldrar som förlorat barn gör vården tryggare i bemötandet.

“Du har hjälpt oss utvecklas och bli trygga”. Så stod det i ett mejl som Ann Larsson nyligen fick efter en serie föreläsningar för vårdpersonal i Skåne.
– Det jag gör känns otroligt meningsfullt. För vårdpersonalen är det lika svårt varje gång ett barn föds stilla, men med vår hjälp kan de bli mer trygga i bemötandet, säger Ann.

Ann bor i Kalmar med sin man Peter. Tillsammans har de tre barn.
– Två barn på jorden och My i hjärtat. My är vårt andra barn som dog 2013 i intrauterin fosterdöd i vecka 35. Livet förändrades för alltid, ingenting blev sig likt igen.

Ann är undersköterska i grunden och har genom åren arbetat inom optik och ortopedteknik.  Efter många års funderingar tog Ann våren 2020 tag i en gammal dröm som hon länge burit på.
– Längtan efter att göra skillnad “på riktigt” gjorde att jag tog steget att söka till polishögskolan och jag kom in på första försöket.

Egna värdefulla erfarenheter
En bit in i utbildningen drabbades hon av ett diskbråck i nacken och tvingades att avbryta. Ett plötsligt dödsfall i familjen gjorde att det blev svårt för henne att återvända till studierna. Men drivkraften att göra skillnad fanns kvar. Efter ett år av läkning, “av kropp, knopp och själ” så fick hon höra att det fanns en ledig tjänst på Spädbarnsfonden som stödsamordnare och sjukhuskontakt.
– Mina egna värdefulla erfarenheter av Spädbarnsfonden gjorde att jag direkt kände att det här skulle passa mig. Jag är otroligt tacksam över att få vara en del av en förening som gör stor skillnad för människor.

Sprider kunskap
Som sjukhuskontakt reser Ann ut och besöker sjukhus för att hålla föredrag och sprida kunskap om bemötande och betydelsen av minnespåsen.
– Minnespåsen är Spädbarnsfondens nav. Vi berättar vilken hjälp det är för förlädrarna att få påsen, att få  veta vad de har rätt till och vad de som föräldrar får och kan göra.

Minnespåsen kan också ses som ett arbetsverktyg i vården. Den säkrar att informationen till föräldrarna blir densamma oavsett var du bor i landet och är något konkret att gå och hämta och lämna över till föräldrar som befinner sig i chock och sorg. 

En bubbla där tid inte finns
– Vi är alla olika och man behöver förstås känna av hur föräldrarna är. Men minnespåsen bygger på samlade erfarenheter från andra föräldrar som förlorat barn. Där finns en checklista och information om vikten av att hålla i sitt barn, klä på, tvätta – allt det där. Bara en så enkel sak som att be vårdpersonalen ta kort. Den lilla grejen står med där.

En annan faktor som har stor betydelse för föräldrar som förlorat ett barn är att få tillräckligt med tid att landa i det som har hänt och det som sägs.
– Vi som drabbats är ”tidslösa”, vi är i en bubbla där tid inte finns, den står stilla. Att få gå och bära på sitt döda barn har betydelse för att du ska orka med det som kommer sedan. När allt sen är över, det är då vi i Spädbarnsfonden kan göra skillnad, då kan vi komma in som en hjälpande, stöttande hand. Det är en trygghet för både föräldrar och vårdpersonal att veta.
– Barn som My, som föds stilla, har funnits. De är en del av familjen och kommer alltid att vara det. My finns i mitt hjärta och på min arm i form av en fjäril, som en påminnelse om allt det sköra i livet.

Text och foto: Magdalena Wernefeldt

Läs Ann Larssons egen berättelse om att förlora My här.

 

Recent Posts
0
%d bloggare gillar detta: