fbpx

Utforska, testa och stämma av

 In Startsidan, Svepefiltar och bårtäcken till de minsta

Provvävarna från arbetsperioden i HDK-Valands digitala vävstol ligger i en stor rulle på arbetsbordet. Trådar av färg sticker ut: gula, gröna, ockrafärgade, gråa och så vita förstås. Det är brokigt, oroligt och långt från den känsla jag vill väva fram.

Det enda prov som fungerar efter den månadslånga utforskningen har jag klippt ut och bevarar som en skatt. Känner på tyget då och då. Den blev startpunkten för testvävningen i större skala som gjordes på fabriken.

Om jag backar tillbaka för att beskriva mina val i processen så prövade jag först en tvåfärgad varp, en grå nyans i förening med en svagt gul. Idén inför en möjlig framtida och hållbar produktion hos Ludvig Svenssons AB är att använda restprodukter från dem för att kunna hålla nere kostnaderna. Ull och rami utgör stommen. Om mer nyanser ur Svenssons kollektion kan användas ökar chanserna att få tillgång till fler restvarpar. Men oj så svårt!

Jag var på Östra sjukhuset för att lämna mer svepefiltar och berättade för barnmorskorna att vi höll på med en ny testproduktion, kanske i mer färg…
”Nej”, löd en spontan kommentar, ”det känns så värdigt med det ljusa – och lugnt”.
Värt ett försök men det var en känsla av befrielse att sätta upp en ny VIT varp.

 

 

 

 

 

 

Så kan formgivningsprocess vara: snårig och oredig men med riktning!

Recent Posts
0