fbpx

Viktor H Ahlqvist vill klargöra hur kejsarsnitt och spädbarnsdödlighet hör ihop

 In Startsidan

Viktor H. Ahlqvist är doktorand på Karolinska institutet och forskar i hur kejsarsnitt och spädbarnsdöd hör ihop. Han en av tre som fått medel av Spädbarnsfondens forskningsfond 2020.

Viktor H Ahlqvist tilldelas 100 000 kronor av Spädbarnsfondens forskningsfond för sin forskning: “Cesarean section and mortality among the premature: a large-scale study of the potential and hazard with routine cesarean section utilizing novel causal methodology .”.

– Det är verkligen jätteroligt! Spädbarnsfonden möjliggör att forskningen kan bedrivas. Utan medel är det svårt att bidra till forskning och klinisk nytta, säger Viktor Ahlqvist.

Han är epidemiolog och doktorand vid Karolinska institutet och tittar nu alltså på kejsarsnittsfrekvenser och hur kejsarsnitt ska användas på bästa sätt. Hans mål är att studien ska ta fram underlag för framtida rekommendationer.

– Förhoppningen är att vi på ett modernt och tillförlitligt sätt kan klargöra hur kejsarsnitt och spädbarnsdödlighet hör ihop. När till exempel ett barn kommer att födas för tidigt, ska det då göras med kejsarsnitt eller ska man försöka göra en vaginal förlossning? De flesta aktörer är överens om att det är svårt att skriva kliniska rekommendationer om vad som är mest lämpligt att göra. Det vore ju bra om alla gjorde likadant, men det är inte så det ser ut. Det är stora skillnader på var man bor i landet. Man behöver utreda det ordentligt och ta fram robusta rekommendationer, säger Viktor.

Studien kommer att gå till så att man kommer att titta på svensk data, man använder sig av bland annat Socialstyrelsens födelseregister. Där kommer man att titta på förlossningar från tidigt 70-tal till närtid.

– Vi kommer att studera historiska data men med nya frågeställningar och metoder. När vi sen gör analyser kommer vi även kartlägga om mammorna exempelvis hade någon sjukdom eller om barnet var illa däran redan innan förlossning, vilket är avgörande för att tolka våra fynd. Vi hoppas att studien kan användas som underlag för framtida rekommendationer och kan uppmuntra till internationella värderingar.

Fakta: Viktor H. Ahlqvist

Ålder: 27 år

Bor: I Spånga, Stockholm

Yrke: Doktorand på Karolinska institutet

Aktuell: Som en av tre som fått medel från Spädbarnsfondens forskningsfond 2020

Av Anneli Wikström

Recent Posts
0
%d bloggare gillar detta: