fbpx

Idag bär vi vitt för uppmärksamma spädbarnsdöd

 In Blekinge, Dalarna, Gävleborg, Gotland, Halland, Jämtland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg, Norrbotten, Okategoriserade, Örebro, Östergötland, Skåne, Södermanland, Startsidan, Stockholm, Uppsala, Värmland, Västerbotten, Västernorrland, Västmanland, Västra Götaland

År 2022 dog ungefär 550 barn i sin mammas mage eller under det första levnadsåret. Idag den 20 mars uppmärksammar Spädbarnsfonden detta genom att uppmana medlemmar och allmänhet att bära vitt.

– När ett litet barn dör förändras allt i en familj och omgivning. Det är en livslång sorg och ett trauma. Att en omgivning visar sitt stöd för förlusten av det lilla barnet är otroligt viktigt. De här barnen förblir ofta osynliga och ingen pratar om dem. Då kan en sådan här enkel sak som att bära något vitt visa en omtanke, säger Emelie Simmons, ordförande i Spädbarnsfonden.

Rätt bemötande och stöd vid förlusten är avgörande för fortsatt sorgearbete. Enligt en nypublicerad studie ledd från Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet behöver föräldrar involveras mer i beslutsfattande om förlossning och få bättre information om dödfödsel inom vården. Även när det gäller bemötandet från vårdgivare finns förbättringspotential.
Källa: https://via.tt.se/pressmeddelande/3427154/internationell-studie-visar-information-om-dodfodsel-behover-forbattras?lang=sv

– Vi välkomnar den här studien som bekräftar att Spädbarnsfonden gör rätt att fortsätta informera vården om stöd samt dela ut minnespåsar på förlossningsavdelningarna i Sverige. Det här kan uppmuntra andra som inte har våra minnespåsar att använda dem, forsätter Emelie. 

Källa: SCB och graviditetsregistret
#bärvitt
https://www.spadbarnsfonden.se/

Recent Posts
0
%d bloggare gillar detta: