fbpx

Sörja med händerna. Vill du delta i ett konstprojekt?

 In Blekinge, Dalarna, Gävleborg, Gotland, Halland, Jämtland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg, Norrbotten, Okategoriserade, Örebro, Östergötland, Skåne, Södermanland, Startsidan, Stockholm, stödsida, Uppsala, Värmland, Västerbotten, Västernorrland, Västmanland, Västra Götaland

Subani Melin förlorade sonen Elias för 16 år sedan. Han dog på hennes arm tre dagar gammal. Hösten 2021 påbörjade hon ett konstnärligt arbete utifrån denna erfarenhet tillsammans med mammor som också förlorat ett litet barn. Sammanlagt har 12 mammor deltagit på olika sätt. Hon söker nu efter fler mammor som vill delta i projektet som kommer visas på Stenungsunds konsthall 2025. Du behöver inte ha erfarenhet av att arbeta konstnärligt eller med textil. 

Våren 2021 gjorde Subani Melin sitt examensarbete på Högskolan för design och konsthantverk/Valand i Göteborg. Projektet bestod av vävda brevkorrespondenser mellan Subani och mammorna som förlorat barn. Ytterligare en mamma bidrog med ett handskrivet brev. Med enkla vävramar vävde kvinnorna tillsammans fram minnesmärken över sina barn, den glädje och den sorg de lämnar efter sig.

En mamma som deltog skrev efteråt:

”Det blev en väldigt fin dialog och en känsla av samhörighet. Jag utgick mycket från oss och vad jag vill berätta för den andra mamman och att jag blev så berörd och tacksam av det jag fick tillbaka i form av förståelse. Det är så viktigt.”

Subani Melin undersöker hur händernas arbete kan ta vid där orden slutar. Hur akten att väva blir akten att minnas. Hur vi tillsammans kan sörja genom händerna och på så sätt dela berättelser om våra barn med andra.

För att fortsätta arbetet söker Subani nu fler mammor som vill väva tillsammans med henne. Om du vill delta så får du en vävram skickad till sig, som du kan behålla under projektet.

Subani väver en väv som skickas till dig som du svarar på genom att antingen avsluta den hon påbörjat eller genom att väva egen väv. Vävarna skickas fram och tillbaka med post.

– Det handlar inte om att kunna väva eller skapa vackra konstverk, även om varje väv som hittills vävts i projektet är oerhört vacker. Det räcker med erfarenheten att vara mamma, att du vill dela dina erfarenheter och ta del av någon annans berättelse.

 

Se bilder på vävar som ingick i Subanis examensarbete.

Vill du vara med i projektet?

Skicka ett mejl till: subanimelin@yahoo.com
Skriv Konstprojekt om väv och sorg i ämnesfältet.

 

 

 

 

 

 

 

 

Så går det till:

Välj metod
Du får en vävram skickad till dig som du behåller under projektet. Du väljer en av två metoder för väv-brevväxlingen:
1. Vi skickar färdiga vävar till varandra och svarar på varandras vävar med en egen väv.
2. Vi skickar påbörjade vävar till varandra och avslutar varandras vävar.

Du kommer få en eller tre försändelser med vävar som du ska svara på med den metod du valt. Vävarna skickas per post. Det innebär att du måste kunna hämta ut och skicka packet via postombud i de fall försändelsen inte går in i postlådan eller brevinkastet.

Material
Du bestämmer vilket material du använder men det ska knyta an till din sorg. Hur det knyter an är upp till dig. Det kan vara en association, något konkret, ett material som representerar någonting eller helt enkelt för
att det känns rätt. Skicka materialprover och berätta om ditt material.

Tidsram
Du väljer själv när du vill väva och hur länge. Kanske väver du i omgångar, en tråd här en tygbit där. Det finns ingen gräns för hur fort eller långsamt du väver. Låt det ta den tid det behöver.

Om du vill avbryta eller pausa
Du kan när som helst avbryta eller pausa din medverkan. Du behöver inte ange varför men var tydlig med vad du vill så att jag vet. Om och när du vill plocka upp projektet igen gör vi det.

Anteckningar
Du väljer själv vart du vill sitta när du väver, om du vill vara ensam eller om du vill dela det du gör med någon annan. Gör enkla anteckningar, skisser eller annan dokumentation om dina val: Var du sitter, hur det ser ut där, varför du vill sitta just där? Är du ensam eller finns någon annan där? Är det tyst eller lyssnar du på radion?

Slutresultatet visas upp – du kan vara anonym
Resultatet av projektet kan komma att ställas ut, läggas upp på en hemsida eller leda till en publikation. Du beslutar vilka delar av det material du bidragit med som får ingå. Du tar ställning till detta när samtliga överlämningar av vävar är gjorda och vi kan se dialogen i sin helhet. Du bestämmer själv om du vill medverka med namn eller vara anonym.

Recent Posts
0