fbpx

Benjamin Cosby vill förhindra plötslig spädbarnsdöd i framtiden

 In Forskning, Startsidan

Tredje forskaren ut att bli presenterad är Benjamin Cosby. Han erhöll 80 000 kronor för sin forskning om plötslig spädbarnsdöd. 

Grattis till forskningsmedel! Vad betyder det för dig? 

– Stort tack, det känns jätteroligt och hedrande. Pengarna är helt avgörande för att jag skall kunna fortsätta min forskning så det känns verkligen jättebra!

Berätta om din forskning! 

– Jag forskar om plötslig spädbarnsdöd. Det innebär plötsligt oväntad död hos barn under 1 års ålder som inträffar under sömn och inte kan förklaras av andra möjliga diagnoser. Det är den vanligaste orsaken till plötslig död hos spädbarn i västvärlden före ett års ålder

Mitt avhandlingsarbete heter ”Riskfaktorer för plötslig spädbarnsdöd – En nationell fall kontroll studie i Sverige 2000–2010”. Jag och min forskargrupp analyserar svenskt registerdata samt genetiskdata för att identifiera riskfaktorer och orsakssamband samt optimera metoder för att finna vilka spädbarn som kan vara i riskzonen för att drabbas av plötslig spädbarnsdöd.

Vad hoppas du kunna uppnå med din forskning?

– Vårat huvudsakliga syfte är förebygga samt förhindra plötslig spädbarnsdöd i framtiden.

Hur lång tid räknar du att din forskning kommer ta?

– Åtta år

Här kan du läsa mer om Spädbarnsfondens forskningsnämnd.

Fakta: Min forskning är ett doktorandarbete under handledning av Eva-Lena Stattin

Namn: Benjamin Cosby

Ålder: 30 år

Bor: Uppsala

Yrke: ST-Läkare på Barn-och Ungdomsmedicin, Akademiska Barnsjukhuset samt doktorand vid institutionen för Immunologi, Genetik och Patologi, Uppsala Universitet och affilierad forskare inom Perinatal och neonatal och forskning, Kvinnors och Barns hälsa vid Uppsala Universitets medicinska fakultet.

Recent Posts
0
%d bloggare gillar detta: