fbpx

Beroendevård för gravida – hur påverkar läkemedel barnet?

 In Forskning, Startsidan

Om en gravid kvinna med alkoholproblem får medicin i beroendevården, hjälper det eller kan det kanske skada fostret? Sara Wallhed Finn gör en första studie.

– Det saknas kunskap om förskrivning av alkoholläkemedel vid graviditet, säger Sara Wallhed Finn. Och vi vet väldigt lite om hur säkra de läkemedlen är för fostren.
Hon är psykolog och arbetar i den specialiserade beroendevården i Stockholm parallellt med sin forskning vid institutionen för Global folkhälsa på Karolinska institutet. Den studie som hon har påbörjat nu är fortsättningen på en fråga som hon har haft med sig länge.

Samarbete med amerikansk forskare
2011 skrev Sara Wallhed Finn tillsammans med överläkare Åsa Magnusson en delrapport om gravida och alkohol till den statliga offentliga utredningen ”Bättre insatser vid missbruk och beroende”.
– Det är ett angeläget ämne, säger hon. För ett tag sedan blev jag kontaktad av en amerikansk läkare och forskare som hade läst en av mina artiklar och som undrade om vi kunde samarbeta. Det knöt ihop trådarna.
Att göra en registerstudie i ämnet kvinnor, graviditet och alkohol innebär att arbeta med data som har uppenbara begränsningar. På Beroendecentrum Stockholm finns en enhet med uppdraget att behandla och stötta gravida kvinnor som har ett alkoholberoende.
– Men ett problem är att det är stigmatiserat att söka beroendevård, säger Sara Wallhed Finn, och extra mycket för gravida, så vi vet att det tyvärr är få som gör det.

Graviditetslängd, vikt, diagnos
Och de läkemedel som beroendevården kan erbjuda gravida kvinnor för att de ska klara att avstå från alkohol – hjälper de, eller

Kvinna med mörkt kort hår

Sara Wallhed Finn

kan de skada? Sara Wallhed Finn undersöker det genom att se på de kvinnor som ett år före graviditet, under graviditet och ett år efter graviditet har fått läkemedel för alkoholberoende. Hon tittar på graviditetens längd, på barnets födelsevikt och på hur stor andel av barnen som får diagnosen FAS, fetalt alkoholsyndrom.
– Jag har inget bra svar på varför det här inte har gjort tidigare, säger hon. Det är fint att få ta sig an den här frågan nu, och jag hoppas att projektet på sikt kan förbättra vården för gravida kvinnor och deras barn.

Namn: Sara Wallhed Finn
Forskningsfält: graviditet
Projekt: Pharmacological treatment for alcohol use disorders in and after pregnancy (Läkemedelsbehandling för alkoholberoende under och efter graviditet)
Institution: Global folkhälsa vid Karolinska institutet
Anslag: 100 000 kronor

Text: Anna Braw

Recent Posts
0
Kvinna i ett labatorium
%d bloggare gillar detta: