fbpx

Simulering för säkrare förlossningar

 In Forskning, Startsidan

Hur påverkas barnets hjärna av en förlossning med sugklocka?
Matilda Larsson och hennes kolleger tar två olika tekniska metoder till hjälp för att få reda på mer om det.

– Problemställningen kommer från Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset, de tekniska metoderna från oss på KTH, berättar Matilda Larsson.
Hon är professor i medicinsk bildbehandling på Institutionen för medicinteknik och hälsosystem och har många av sina kolleger på KI och KS.
– Det projekt som vi har fått anslag från Spädbarnsfonden för är en del av ett mycket större. Allt är kopplat till förlossningar.

Handtag mäter kraften
Det var i ett tidigare sådant samarbete som idén till det här projektet uppstod: en grupp på KTH och KS hade utvecklat ett sugklockehandtag som mäter den kraft som läkaren drar med.
– Det handtaget har använts vid flera hundra förlossningar på KS, och vi har data därifrån. En sak som våra kliniska samarbetspartner kom fram till är att läkaren ofta använder större kraft än hon eller han själv tror. Genom simulerad träning med handtaget minskar antal barn med skada, men man vet fortfarande inte vad som händer i barnets hjärna.

Mer detaljerat
I laboratoriemiljön på KTH har Matilda Larssons grupp byggt en ”experimentell förlossning” med sugklocka. En modell av ett barns huvud har fått kristaller insatta för olika mätningar. På det sättet går det att mäta både kraften som läkaren använder och påverkan i barnets huvud.
– Vi mäter hur hjärnan deformeras under en förlossning med sugklocka, hur den trycks ihop och dras ut, berättar hon, och vi tittar på förhållandet mellan kraften och deformationen.
Sedan ska det fysiska experimentet kombineras med datorsimuleringar.
– Det blir mer detaljerat där än i labbet, säger Matilda Larsson. Det har hänt mycket inom datorsimulering de senaste 10–20 åren.

Träningsverktyg
Hon berättar att det är få förlossningar med sugklocka som resulterar i skador men att risken för skada är större jämfört med förlossningar utan sugklocka.
– Kan vi få reda på mer om det här är det toppenbra, säger hon. Vi har ett nära samarbete med klinikerna, och vi brinner alla för det här. På sikt hoppas vi att projektet kan leda till att patientsäkerheten vid sugklockeförlossningar ökar, och vi hoppas också att vi kan erbjuda ett bättre träningsverktyg för läkare.

Namn: Matilda Larsson tillsammans med Gunilla Ajne (KI, KS), Lotta Herling (KI, KS), Xiaogai Li (KTH) och Estelle Pitti (KTH-KI)
Forskningsfält: förlossningar
Projekt: Biomechanical evidence for safer vacuum-assisted delivery (Biomekanisk evidens för tryggare förlossningar med sugklocka)
Institution: Medicinteknik och hälsosystem på Kungliga tekniska högskolan i samarbete med Karolinska institutet
Anslag: 200 000 kronor

Text: Anna Braw

Kvinna med blont långt hår

Matilda Larsson

Recent Posts
0
Kvinna med mörkt kort hårKvinna med blont hår
%d bloggare gillar detta: