fbpx

Kritik mot igångsättningar kan riskera barns liv 

 In Blekinge, Dalarna, Forskning, Forskningsnämnden, Gävleborg, Gotland, Halland, Jämtland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg, Norrbotten, Okategoriserade, Örebro, Östergötland, Skåne, Södermanland, Startsidan, Stockholm, stödsida, Uncategorized, Uppsala, Värmland, Västerbotten, Västernorrland, Västmanland, Västra Götaland

Pressmeddelande 14 februari 2024

Kritik mot igångsättningar kan riskera barns liv 

Att färre barn dör med hjälp av igångsättning från vecka 41 fulla graviditetsveckor borde inte likställas med traumatiska förlossningar. Istället vill vi se bättre rutiner för att stödja kvinnor som induceras. Det står mellan att begrava sitt barn eller få det levande med sig hem. Det menar Spädbarnsfonden. 

Med anledning av SVTs granskning av de nya riktlinjerna från 2021 om igångsättning vid graviditetsvecka 41+0.

Igångsättningar har visat att färre barn dör och borde därför lyftas fram som något fantastiskt- ett framsteg för vården. Båda perspektiven är viktiga men inte jämbördiga. Men i debatten har barnets perspektiv tappats bort. 

Både barnmorskeförbundet och vissa obstetriker som är kritiska till induktioner ställer det lilla barnets chans att födas levande i relation till mammans upplevelse.

Ett rimligare agerande vore att ta fram rutiner som ger barnmorskor, läkare och undersköterskor ännu bättre möjligheter att stödja kvinnor som induceras så att de får en positiv upplevelse av förlossningen och en god start på familjelivet, trots igångsättning.

Det är viktigt att behålla fokus på vilket framsteg rekommendationen har inneburit. Fler familjer får ta med sig sitt levande barn hem istället för att planera en begravning.

Vi vill försvara rätten att för de barn som finns i en livmoder som inte kommer igång spontan med värkar eller vattenavgång före vecka 41 ska få födas levande. Att erbjuda gravida i vecka 41 + 0 med igångsättning har räddat drygt 15 barn per år för vecka 41-barn med den nya rutinen.

Vi vill istället uppmana svensk förlossningsvård att bli ännu duktigare på induktioner så att det leder till färre till kejsarsnitt och traumatiska förlossningar. Vi förstår att vissa inom vården ser annorlunda men vi som begravt ett barn ser med andra ögon debatten som sker nu.

Om Spädbarnsfonden
Spädbarnsfondens vision är att inget spädbarn ska dö av förhållanden som kan upptäckas och där medicinsk kunskap för åtgärd finns tillgänglig. Alla föräldrar till ett barn som dött under graviditet eller förlossning samt under det första levnadsåret, ska mötas av professionell vård och bemötande från hälso- och sjukvårdspersonal och förståelse från omgivningen.

Kontakt Spädbarnsfonden
Kristina Levin, styrelsemedlem, 070-2627027 kristina.levin@spadbarnsfonden.se
Emelie Simmons, ordförande 0709-699539 emelie.simmons@spadbarnsfonden.se

Här finns länkar till SVTs granskning av induktioner samt inslag i olika medier:

https://www.smp.se/ledare/fodande-fortjanar-battre/

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/gavleborg/farre-barn-dor-efter-ny-riktlinje-men-var-femte-frisk-forstfoderska-snittas

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/gavleborg/sa-gjorde-vi-granskningen-68r0u7

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/gavleborg/dubbla-budskap-till-kvinnorna-1177-och-forskare-sager-olika

Recent Posts
0
fyra kvinnor, en man och en bebis
%d bloggare gillar detta: